Popełniony przeze mnie poniższy wpis „Leasing w gastronomii nadal korzystny” jest częścią większego artykułu o leasingu w gastronomii, który pojawił się w kwietniowym wydaniu magazynu Szef Kuchni

Dobre wyposażenie punktu gastronomicznego w odpowiedni sprzęt, zwłaszcza pod indywidualne potrzeby, nie należy do tanich inwestycji i wiąże się ze sporymi nakładami finansowymi. Co więcej, prowadząc biznes gastronomiczny zapewne nie będziemy chcieli pozbywać się gotówki gdyż to może narazić nas na utratę płynności finansowej. Jej utrata może pociągnąć za sobą dalsze problemy takie jak: brak możliwości terminowych rozliczeń z dostawcami, zaległości w wypłatach czy w czynszu. W obliczu takiej sytuacji optymalnym rozwiązaniem staje się rozłożenie zakupu sprzętu na raty. Unikamy w ten sposób sporego jednorazowego wydatku, a odpowiednie finansowanie przynieść nam może jeszcze korzyści podatkowe. Do dyspozycji mamy, co prawda kilka narzędzi finansowych (kredyt, leasing, wynajem), ale najbardziej optymalnym z nich będzie bez wątpienia leasing

Najprostszy sposób na finansowanie środków trwałych

Przede wszystkim leasing należy do najprostszych sposobów na finansowanie środków trwałych. Być może firma leasingowa nie będzie w ogóle weryfikowała zdolności leasingowej przedsiębiorcy. Dzieje się to zazwyczaj w sytuacji, kiedy wartość zamówienia nie przekracza określonej kwoty. Jej wysokość będzie uzależniona od procedur konkretnej firmy leasingowej. W jednej będzie niższa, w drugiej wyższa.  Można jednak przyjąć, że do kwoty nieprzekraczającej 150 – 200 tys. złotych netto większość firm będzie w stanie zastosować uproszczoną procedurę.

Ta oparta jest jedynie o dokumenty rejestrowe i stosowne oświadczenie przedsiębiorcy o uzyskiwanym przez niego średniomiesięcznym przychodzie i dochodzie. W takim przypadku finansujący na swój sposób zbada czy firmę stać będzie na spłatę przyszłego zobowiązania leasingowego czy też nie.

Dopiero w przypadku wyższych kwot finansujący będzie analizować kondycję finansową firmy i może to zrobić na podstawie przychodów lub też dochodów. Ten ostatni element z reguły jest stosowany w przypadku inwestycji opiewających na wyższe kwoty.

Leasing nie obniża zdolności kredytowej przedsiębiorcy

Drugim niezwykle ważnym elementem w kontekście leasingu jest fakt, że ta forma finansowania nie obniża zdolności kredytowej przedsiębiorcy. Innymi słowy zobowiązania zawarte w ten sposób nie będą odnotowywane w BIK (Biuro Informacji Kredytowej) i nie będą stanowiły przeszkody w uzyskaniu kolejnego finansowania. Co więcej, nie ma również przepływu informacji pomiędzy poszczególnymi firmami leasingowymi na temat zobowiązań klientów, co otwiera również drogę do dalszego korzystania z usług kilku leasingodawców i to na uproszczonych warunkach. 

Dla porównania, jeśli skorzystalibyśmy z kredytu na zakup urządzeń gastronomicznych to zaciągniętym zobowiązaniem zmniejszamy sobie zdolność kredytową, zarówno w banku udzielającym nam finansowania, jak również w pozostałych funkcjonujących na rynku. Dodatkowo do jego uzyskania konieczne zazwyczaj byłoby przedstawienie dokumentów finansowych, które zostaną zweryfikowane pod kątem dochodowym.

Leasing jest szybki w uzyskaniu

Leasing jest finansowaniem, które również można bardzo szybko uzyskać. Sam proces decyzyjny (zwłaszcza w przypadku zakupu sprzętu nowego) potrafi być wręcz błyskawiczny. W przypadku niewielkiego leasingu (do 50 000 zł netto) decyzję można uzyskać nawet w kilka minut i co ciekawe w 100% online bez wychodzenia z domu lub biura. Standardowy wniosek rozpatrywany jest w ciągu 1 do 2 dni. Można, więc przyjąć, że umowa może zostać sfinalizowana w ciągu kilku dni roboczych. Co prawda w przypadku sprzętów używanych dochodzi nam wycena rzeczoznawcy, ale ta nie powinna zająć więcej niż kilka dni. 

Na polskim rynku funkcjonuje kilkadziesiąt firm leasingowych, które mogą zaproponować finansowanie gastronomii. Jest, w czym wybierać.

Leasing jest nadal najtańszą firmą finansowania

Obecna sytuacja na rynkach finansowych niestety nie należy do optymalnych, ale nadal leasing jest najtańszą formą finansowania. Rada polityki pieniężnej na przełomie ostatnich miesięcy zdecydowała się już siedmiokrotnie na wzrost stóp procentowych, a w najbliższym czasie wielce prawdopodobne są kolejne podwyżki. Wzrost ten odczują wszyscy klienci posiadający zobowiązania oparte o zmienną stopę procentową. Niestety zdecydowana większość umów leasingu bazuje na takim właśnie mechanizmie. W przypadku takiej umowy rata leasingu może się zmieniać w zależności od sytuacji na rynkach finansowych. Jeśli stopy procentowe wzrosną – wzrośnie również rata leasingowa. Jeśli z kolei stopy zmaleją to również rata twojego zobowiązania może być niższa. 

Warto jednak pamiętać, że można również skorzystać z leasingu ze stałą stopą procentową. Taka konstrukcja umowy gwarantuje niezmienność raty leasingowej od początku trwania umowy do jej zakończenia. Trzeba mieć niestety na uwadze fakt, że tak skonstruowany leasing (przynajmniej na starcie umowy) wypadnie nieco mniej korzystnie. Nie da się jednak zjeść ciastko i mieć ciastko – coś za coś.

Korzyści podatkowe płynące z leasingu

Zaciągając leasing przedsiębiorca skorzystać może w szeregu korzyści podatkowych. W przypadku zastosowania leasingu operacyjnego (najczęściej stosowana opcja) cała rata leasingu (wraz z opłatą wstępną i opłatą wykupową) stanowić będzie koszt uzyskania przychodu i pomniejszać będzie wysokość podatku dochodowego. Takich korzyści nie przewiduje żadna inna forma finansowania.

Leasing dopasowany do Twoich potrzeb

Inną zaletą leasingu jest możliwość dostosowania spłaty do indywidualnych potrzeb. Jeśli prowadzisz biznes sezonowy to jesteś w stanie dostosować harmonogram spłaty leasingu do sezonowości twojego biznesu. Co więcej na rynku znajdą się również firmy, które po roku terminowej spłaty zobowiązania dają możliwość samodzielnego kształtowania wysokości rat leasingu poprzez dedykowany portal obsługi klienta. Miesięczne zobowiązanie może ulec zmniejszeniu lub zwiększeniu nawet 6 razy do roku, dzięki czemu przedsiębiorca zachowuje elastyczność w zarządzaniu swoim firmowym budżetem.

Podsumowanie

Pomimo niesprzyjających warunków ekonomicznych leasing nadal pozostaje najkorzystniejszą formą finansowania zarówno w branży gastronomicznej jak i innych branżach. Szybkość i łatwość jego uzyskania, minimalne wymagania formalne, brak obciążenia w BIK, relatywnie niska cena, liczne korzyści podatkowe oraz możliwość dopasowania oferty do indywidualnych potrzeb wynikających ze specyfiki prowadzonej działalności gospodarczej sprawiają, że leasing nie ma sobie równych. A dobrze zainwestowane środki w sprzęt odwdzięczą się większą wydajnością pracy i lepszą jakością potraw, które wyjdą z Twojej kuchni.